Post by Admin on Nov 25, 2022 23:48:34 GMT
Αχιλλέας Λαζάρου
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Ελλογιμώτατος κ. Αχιλλεύς Λαζάρου εγενήθη εις την Ελασσόνα περατώσας εκεί και τας εγκυκλίους σπουδάς. Εφοίτησε εις την Φιλοσοφικήν Σχολήν του Πανεπιστήμιου Αθηνών και διωρίσθη Κα-θηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως, υπηρετώντας εις τα εξατάξια Γυμνά-σια Ελασσώνος, Δεσκάτης και Βόλου.
Εγκατεστάθη εις τον Πειραιά και μετά τον γάμον του απέκτησε δύο τέκνα.
Μετά την τριετή υπηρεσίαν του εις την επαρχίαν εκλήθη υπό του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου δια να διδάξη εις την Ιωνίδειον Πρότυπον Σχολήν Πειραιώς. Εν συνεχεία μετετέθη εις το Πειραματικόν Σχολείον του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήσκησε τα καθήκοντα του ως Λυκειάρχης εις το Εσπερινόν Λύκειον Περιστερίου, ως Γενικός Επιθεωρητής Ημαθίας, Γενικός Επιθεωρη-τής Ειδικότητος Φιλολόγων Θεσσαλίας και ως Διευθυντής εις την Βαρβάκειον Πρότυπον Σχολήν.
Αξιοποιώντας την παρουσίαν του εις τας Αθήνας και τας δυνα-τότητας, τας οποίας προσέφερε εις τον φιλομαθή άνθρωπον συνέχισε τας σπουδάς του μετεκπαιδευθείς επί διετίαν εις το Διδασκαλείον Μέσης Εκπαιδεύσεως λαβών το Πτυχίον του με Βαθμόν " ΑΡΙΣΤΑ ". Κατόπιν παρηκολούθησε το μονοετές Μεταπτυχιακόν Τμήμα Ειδι-κεύσεως εις την Ιστορίαν και Φιλολογίαν των λαών της Χερσονήσου του Αίμου, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορευθείς και Διδάκτωρ αυτής.
Τη προτροπή του Καθηγητού της Βυζαντινής Ιστορίας και Α-καδημαϊκού Διονυσίου Ζακυθηνού συνεκέντρωσε στοιχεία εκ των Βυζαντινών Συγγραφέων δια τους Βλάχους και συνέταξε πλήρη βλαχολογικήν βιβλιογραφίαν, εξασφαλίζοντας υποτροφία εις το Εξωτερικόν δια συνέχισιν των σπουδών, εξ αιτίας της επιτυχούς εργασίας ταύτης.
Υπό τας οδηγίας του Καθηγητού Γλωσσολογίας Γεωργ. Κουρμούλη εμελέτησε την ελληνικήν γλώσσαν των ελληνιστικών, ρωμαϊ-κών και μεσαιωνικών χρόνων καταρτίζουν βιβλιογραφίαν μελετών, αφορώσαν εις τας αλληλεπιδράσεις ελληνικής και λατινικής γλώσσης.
Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών επραγματοποίησεν μεταπτυχιακός σπουδάς, επί τριετίαν εις το Ινστιτούτον Ρουμανικών σπουδών της Σορβόννης δια την γλωσσολογίαν των λα-ών της Χερσονήσου του Αίμου με ειδίκευσιν εις την Ρουμανικήν γλώσσαν, ανεκηρύχθη δε CHARGE DE COYRS δια την διδασκαλίαν της Ρουμανικής Διαλεκτολογίας και Βαλκανικής Ρωμανολογίας. Έλαβε ενεργόν μέρος εις περιφερειακά Σεμινάρια του 4ου Πανεπισ-τημίου της Σορβόννης, ανακοινώνων επιστημονικά θέματα.
Παρηκολούθησε Σεμινάρια Εθνολογίας Ν.Α. Ευρώπης και Βαλκανικής Ιστορίας και ενεγράφη εις τον α' κύκλον σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης δια την διερεύνησιν σχέσεων Ρου-μανικής και Αλβανικής εθνολογίας.
Υπηρέτησε κατ' απόσπασιν ως επιστημονικός συνεργάτης της Ακα-δημίας Αθηνών εις την TABULA IMPERII ROMANI, αναλαμβάνων ερευνάς ανταποκρινόμενος εις το γνωστικόν αυτού αντικείμενον. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Εκδοτικής Αθηνών, δια την έκδοσιν της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, συγγράψας την Ιστορίαν της Ρωμαιοκρατίας.
Το διδακτικόν του έργον είναι μεγάλον και εκτός των ήδη ανα-φερθέντων, έδίδαξε εις τας σχολάς Αξιωματικών Αστυνομίας Πό-λεων, Αξιωματικών Αδελφών Νοσοκόμων και Αξιωματικών Χωρο-φυλακής, την Σχολήν Επιμορφώσεως Λειτουργών Μέσης Εκπαιδεύ-σεως, το Διδασκαλείον Ξένων Γλωσσών της Πανεπιστημιακής Λέσχης και την Σχολήν Ξεναγών του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού. Η επιστημονική και κοινωνική του δράσις ωσαύτως υπήρξε μεγάλη, λαβών μέρος εις πολλά επιστημονικά συνέδρια ανακοινώνων μελέτες κατόπιν ερεύνης και δίδων πολλάς διαλέξεις εις την Ελλάδα σαι το Εξωτερικό.
Δημοσίευσε πολλά θέματα αυτοτελή σαι εις ανάτυπα ιστορικού, κοι-νωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου καθώς επίσης μελετάς του και άρθρα.
Δια το μεγάλο εθνικόν, επιστημονικόν, διδακτικόν, κοινωνικόν και πολιτιστικόν του έργο έλαβε τιμητικάς διακρίσεις, όπως:
1.Τον Χρυσόν Σταυρόν του Τάγματος του Φοίνικος παρά του Προέδρου της Δημοκρατίας,
2.Την Έκφρασιν Συγχαρητηρίων υπό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θησκευμάτων,
3.Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών,
4.Την Έκφρασιν Ικανοποιήσεως του Νομάρχου Ημαθίας. Μετάλλιον μετά Διπλώματος παρά της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος,
5.Μετάλλιον μετά Διπλώματος παρά της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των εν Αθήναις Θεσσαλών,
6.Τιμητικόν Δίπλωμα μετά Μεταλλίου της Εκατονταετηρίδας του Συλλόγου Αργείων " ό Δαναός ",
7."Βραβείον Φιλίας Τρικάλων" παρά του Φιλολογικού Ιστορικού Λο-γοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων,
8.Μετάλλιον της πόλεως Αγίας Πετρουπόλεως,
9.Μετάλλιον μετά Διπλώματος Δήμου Τρικκαίω.
10.Τιμητικά Εμβλήματα Δήμου Μετσόβου, Κοινότητος Σαμαρίνης καθώς και ποικιλώνυμων πολιτιστικών σωματείων.